reede, 14. mai 2010

Planeetidegi vahel kehtib raskus

(Muusika: Allan Vainola, Didier Marouani, Tekst: Mait Vaik
Arranzeering Allan Vainola, Margus Tammela)


Lugu on saadaval WAV formaadis.

Lugu on pühendatud traagiliselt hukkunud NSV Liidu kangelase Vladimir Komarovi viimastele hetkedele. Komarov on esimene inimene, kes suri kosmosemissioonil.
NSV Liidu kommunistlik partei soovis, et Lenini sünnipäeva auks saadetaks avarusest tervitus ka parteile ja rahvale. Missioonile valiti Komarov.
Stardi eel selgus inseneridele, et laskumiseks mõeldud langevarjud on maandumiseks liiga väikesed. Need asendati küll suurematega kuid ei laiendatud langevarjudele mõeldud avausi. Seega oli juba ette teada, et maandumine ebaõnnestub. Lennu jooksul ilmensid mitmed tehnilised probleemid ja Komarov - täitnud ülesande ehk saatnud maale tervituskõne - mõistis, et elusalt ta tõenäoliselt ei naase. Seepeale palus surija viimast sidet oma naisega. Seda ei võimaldatud. Vestluse asemel vastati Komarovile paatosliku salvestisega mis kordus ja kordus. Paludes tungivalt sidekeskusel endaga kõnelda ja lint kinni panna ei saanud ta vastuseks ainsatki inimliku sõna. Viimaks, enne laskumist, sõimas Komarov läbi kogu Nõukogude Liidu juhtkonna. Manuaalselt avatud varulangevari läks sõlme, ka ei toiminud pidurdamisraketid ja kosmosekapsel langes planeedile Maa 600 kilomeetrise tunnikiirusega.

Komarovi side kosmosekeskusega salvestati NATO luure poolt ja see on avalikustatud.

Kommentaare ei ole: