reede, 19. mai 2017

Arvustus: Krüptoraha roll tulevikuühiskonnas

Joonis - BitCoini hind läbi aja
Ligi 4 aastat tagasi tegelesin ka ise väikestviisi krüptoraha kaevandamisega. Teema tundus tol ajal väga põnev ja mis siin salata, on ka siiani. Mäletan hästi, kuidas tol ajal sai erinevaid videokaarti konfiguratsioone proovitud ja kuidas siis arvuti ööd ja päevad nurgas undas. Külalised käisid ja küsisid, et mis värk selle arvutiga on, et kas peabki sellist häält tegema. Ja siis kui vahel pikemaks ajaks sai kodunt ära mindud hakkasin muretsema, et äkki kaevamise programm hangub või siis hoopis arvuti hangub ja videokaardid jäävad maksimaalse koormuse all tööle ning arvuti kuumeneb üle ja arvuti sureb maha või veel hullem, kodu põleb maha. Olid huvitavad ajad. Elu oli põnevam, rohi oli rohelisem.
Jooniselt vaadates jääb minu kaevamiseperiood aega enne suurt bitcoini hinnatõusu aastal 2014. Kokkuvõttes teenisin oma elektriarve umbes kolmekordselt tasa. Kuigi kasum oleks võinud suurm olla, kui oleks mõistnud õige aja ära oodata.
Hiljuti hakkasin asja vastu taas huvi tundma ja hakkasin end teemaga taas veidi kurssi viima. Seoses sellega sai läbi loetud kursusekaaslaste poolt kirja pandud Krüptoraha roll tulevikuühiskonnas.
Kirjutatu oli suures plaanis hästi struktureeritud ja peamiselt kergesti jälgitav. Sisulise poole pealt sisaldas iga peatükk seda mida alapealkiri lubas. Kõige huvitavam lugemine oli "Krüptoraha tootmine ja kaevandamine". Eriti meeldis, kuidas blockchain'i tähendus oli eesti keeles lahti kirjutatud. Ning kaevandamise poole pealt see, kuidas kaevandamise süsteem toimib, et kaevurid üksteist petta ei saaks. Teine õnnestunum peatükk oli "Krüptoraha olemus ja turvalisus". Väga hästi oli kaetud turvalisuse pool ja seda just erinevate ohtude poole pealt, mis krüptoraha tulemisega seoses tekkinud on.
Negatiivse poole pealt tooks aga välja tekstis leiduvad kirjavead. Nende kogust oleks saanud kindlasti vähendada. Sellisel kujul jättis mulje, et töö oli kiirustades kirja pandud. Seda probleemi oleks olnud üsna kere vältida - töö mõtestatud läbilugemisega peale seda, kui kõik kirjas.
Lisaks tundus, et suur osa peatükkidest jäid veidi pinnapealseteks ja teemade kaetus, mida konkreetsest peatükist oodata võinuks jäi veidi ebaproportsionaalseks. Selles osas saab välja tuua peatüki "Kuidas hankida krüptoraha ja rahakotid", kus minu arust oleks võinud hankimise kohapealt välja tuua ka krüptoraha kaevandamise. Mis küll on ühes eelnevas peatükis põgusalt kaetud, aga sellest saanuks ka siin palju kasulikku infot jagada.
Kindlasti oleks väärinud ka suuremat kajastust, näiteks oma peatüki näol, krüptorahaga kauplemine. Oleks olnud hea koht võrdluseks, kuidas krüptoraha ost ja müük toimub nagu börsil. See kuidas erinevad regulatsioonid, mis vastu võetakse, mõjutavad krüptorahade hinda. Kasulik info oleks ka veel see, kuidas krüptorahade hindadega manipuleeritakse. Tekitatakse kunstlik nõudlus ja/või ülepakkumine.
Põhjalikumalt oleks võinud ka kirjutada erinevatest regulatsioonidest. Hetkel jäi see peatükk väga õhukeseks ja vahest oleks see võinud olla hoopis kõige mahukam. Sest just erinevad krüptoraha puudutavad regulatsioonid on need, mis mõjutavad seda, milline saab krüptoraha roll tulevikus olema.

Kommentaare ei ole: