neljapäev, 11. mai 2017

Lunavara

Vanakooli viiruste kõrvale on tekkinud uue ajastu pahavara. Selleks on tõusvas trendis leviv lunavara, mille eesmärgiks selgeks eesmärgiks on oma loojale raha teenida. Nagu kratt, kes ajab oma isandale raha kokku. 
Kui traditsioonilise pahavara eesmärk on pigem vaikselt taustal tegutseda ja kasutaja andmeid noolida, siis lunavara masinas toimetamisest saab üsna selgelt aru. Arvuti muutub kasutamatuks, kogu kõvakettale talletatud info krüpteeritakse. Pantvangi võetud andmete vabastamiseks tuleb maksta lunaraha. Mida eranditult nõutakse mõnes krüptovaluutas. Seda tänu krüptoraha poolt pakutavale anonüümsusele.
Lunavara jõuab tavaliselt arvutisse nii nagu muu pahavaragi. Kas programmides olevate turvaaukude või nakatanud veebilehtede kaudu, suvaliste väliste andmekandjate (näiteks mälupulk) vahendusel, kiirsuhtlus rakenduste või meili teel.
Õnneks on võimalik arvutit üsna vähese vaevaga kaitsta lunavara arvutisse sattumise eest. Nii nagu teistegi pahalaste eest, tasub:
  • regulaarselt andmeid varundada. Mõistlik on hoida kõik tähtsamad dokumendid mõne pilvekese peal.
  • vältida kahtlase sisuga programmide allalaadimist. Näiteks oleks väga mõistlik piraatulusega mitte tegeleda.
  • regulaarselt tarkvara uuendada. Sedasi saavad programmides pesitsevad turvaaugud kiiresti lapitud. Eriti tähelepanelik tasub olla MS Windowsi kasutajatel, kuigi tänapäeval ei ole ka teiste operatsioonide kasutajad pahalaste eest nii kaitstud, kui aastad tagasi.
  • faililaiendite kuvamine sisse lülitada. Siin muidugi on väga oluline roll ka sellel, et kasutaja peaks ka põhilisi faililaiendeid teadma. Vastasel juhul pole sellest abi.
  • vältida tänavalt leitud USB-seadmete ühendamist oma arvutiga. Tasub ka ettevaatlik olla kolmandate isikute poolt müüdavate seadmete ostmisel.
Eelnevad punktid võiks muidugi kokku võtta lihtsalt ühe lausega. Toimeta teadlikult ja ole alati pigem skeptiline kõige suhtes, mida virtuaalruumis kohtad.


Kommentaare ei ole: