reede, 5. mai 2017

Punktkirjamonitor

Aasta algul sattusin vaatama ETV saadet "Pealtnägjia", kus oli teemaks pimedate ja kurtide küberkiusamine. Lugu ise oli päris inetu, kuid mul jooksis peast läbi mõte, et kuidas pimedad üldse arvuteid ja nutiseadmeid kasutada saavad. Tekstisisestamise pool on veel arusaadav, ka nägijad oskavad ilma klaverile vaatamata trükkida. Viimasel juhul on abiks muidugi monitor, millelt võimalik sisestatud info õigsust kohe kontrollida. Üheks variandiks on pimedal arvutikasutajal sisestatud info kontrollimiseks tekst-kõne sünteesi. Kuid see lahendus ei aita neid, kel ka kuulmisega probleeme.

Kõnesünteesile alternatiivseks lahenduseks on kasutada punktkirjamonitori. Need seadmed võimaldavad lugeda kuvatavat teksti punktkirjana. Tavaliselt on punktkirjamonitorid varustatud ka punktkirjaklaviatuuriga, mis on spetsiaalselt punktkirjasisestamiseks loodud. Selliste seadmete põhiliseks miinuseks võib lugeda vägagi kõrget hinda. Korralikemate seadmete hinnad algavad 2500 dollarist. Selle raha eest saab küll kvaliteetse toote, kuid üldiselt on neil ainult punktkirja kuvamiseks üks rida. Seega on tekstilugemine küllaltki tülikas. Lisaks puudub ka hetke tehnoloogial võimalus erinevate pildiliste andmete kuvamine - pildid, graafikud, tabelid.
Nende probleemide (kõrge seadme hind ja kuvatav kiri ainult ühel real) lahendamiseks on väljapakutud erinevaid tehnoloogijaid. Üks neist on Michigani Ülikooli poolt arendatav lahendus koodnimega "The Holy Braille".
The Holy Braille kasutab punktkirja loomiseks hüdraulikat. See muudab loodava seadme tunduvalt odavamaks. Kuigi soovitav tulemus, milleks on kaasaskantava seadme turuletoomine, on hetkel ajaliselt veel teadmata kauguses, on lähiaastatel valmimas esimene reaalselt kasutatav testseade (viide artiklile). Testseadme prognoositavad mõõtmed on küll arendajate jutu järgi küllaltki suured - ilmselt CRT monitori mõõtu. Kuid seegi lahendus on tubli samm edasi, kui ka tootehind lõpuks mõistuse piiresse jääb.
Teiseks huvitavamaks lahenduseks on vahapõhise punktkirja ekraani loomine. Selle tööpõhimõtteks on punktkirja loomiseks kasutada vahaga kaetud termotakisteid, mis impulsi saamisel kuumutavad vaha mille tulemusena moodustub vahaekraanile punktkiri. Selline lähenemine võimaldab luua küllaltki kompaktse toote (viide artiklile).
Igaljuhul on tore näha, et selliste teemadega tegeletakse ja üritatakse erivajadustega inimeste elu veidigi lihtsamaks teha. Loodetavasti jõuab peagi ka reaalsesse kasutusse mõni mõistliku hinna ja kvaliteediga toode.

Kommentaare ei ole: